Skip to main content

perkara yang nak dilakukan sebelum ke rusia...

Assalamualaikum wrb…
Hurm… lebih kurang 3 bulan lagi saya akan meninggalkan tanah air. insyaAllah, dalam bulan 9 nanti saya bersama-sahabat sahabat seperjuangan akan berangkat ke bumi Rusia. Perasaan bercampur baur. Rasa bimbang tu memang ada. Ye lar. Ingin pergi ke nagara orang. tetapi, sebelum berangkat, hajat dan niat dihati ini untuk melakukan beberapa perkara....:

bumi rusia yang bakal saya bermusafir demi mencari ilmu...
1.       Habiskan masa bersama keluarga tersayang.
2.       Melawat saudara mara.
3.       Jumpa semua sahabat..(kalau sempat semua sahabat yang pernah saya kenal)
4.       Ke SMK Mak Lagam, jumpa adik-adik dan cikgu-cikgu.
5.       Ke UiTM puncak Alam, Selangor jumpa sahabat-sahabat di sana.
6.       Bejumpa dgn bonda ( pn hjh nong shamshiah ) dan Cg Abdul Razak
7.       Ke rumah “mereka”. (rahsia.. hahaha)
8.       Makan makanan Malaysia puas-puas.

insyaAllah... semoga Allah memberi kesempatan buat hamba-Nya ini untuk memenuhi hasrat tersebut.. 
jika tidak berkesempatan, mungkin Allah menentukan pertemuan kite kelak. insyaAllah...
seri0usly, i'm really misss you all..

semoga termakbul segala impian hamba-Nya ini..

assalamualaikum wrb...





Comments

  1. jemput datang ke uitm puncak alam :)

    ReplyDelete
  2. haha.. insyaAllah naqb... klu x sempat korang tunggu ak kat KLIA yepp..

    ReplyDelete
  3. i will follow your blog one day. ahaha. mcm interesting je blog ni.
    :)

    ReplyDelete
  4. teacher-to-be: huhu.. sila2 lar follow blog ni.. haha... insyaAllah, i'll do my best... haha

    ReplyDelete
  5. all d best in russia!! don't forget ur frenz in malaysia..n don't forget to bring some souvnr..oryte!! ^^ oh,what course will u take there??..

    ReplyDelete
  6. insyaAllah... all my friends always in my heart <3
    of course i'll further in medic study...
    but, who are you? may i know you?
    btw, thanks a lot for visiting my blog...

    ReplyDelete

Post a Comment

tinggalkan pesanan

Popular posts from this blog

teks syarahan: kemantapan akidah melahirkan modal insan cemerlang

Bismillahirrahmanirrahim… ( Selawat ) Ribuan terima kasih saudara/saudari pengerusi majlis. Barisan panel hakim yang sentiasa tegak berpaksikan kebenaran, Serta muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah sekalian. Assalamualaikum wrb
Kemantapan akidah melahirkan modal insan cemerlang, wahana hebat, tajuk syarahan saya pada hari ini. Sebelum kata demi kata disusun rapi, sebelum ayat demi ayat dilontarkan, izinkan saya melakukan sedikit pendefinisian tajuk ideologi saya ini. Kemantapan boleh diistilahkan sebagai keadaan yang mantap atau stabil. Manakala akidah beerti kepercayaan dan keyakinan yang betul serta sahih yang bertapak di dasar hati tentang Allah dan Rasul. Seterusnya istilah melahirkan boleh ditafsir sebagai mengadakan atau mewujudkan. Frasa modal insan membawa erti modal yang ada pada seseorang insan, seperti ilmu pengetahuan, dan kekuatan mental, fizikal serta rohani. manakala Cemerlang pula menurut kamus dewan membawa maksud menyerlah atau menonjol. Konklusinya, kemantapan akida…

esei: negeri bersih, rakyat sihat

Hadis baginda Rasulullah s.a.w. bermaksud, amat jelas kepada kita semua. Ia secara langsung menekankan tentang peri pentingnya kebersihan itu dalam kehidupan seorang muslim dengan meletakannya sebagai sebahagian daripada imannya. (riwayat Ahmad, Muslim, al-Tirmidhi dan Ibn Majah)
Potongan hadis di atas jelas menggambarkan bahawa agama Islam amat menekankan aspek kebersihan. Malah, semua agama di dunia ini juga amat menekankan aspek kebersihan dalam kehidupan beragama. Ini jelas menunjukkan bahawa kebersihan amat penting dalam kehidupan seharian kerana kebersihan merupakan pemangkin kepada kesihatan manusia. Bertunjangkan kepada perkara tersebut, langkah sederap telah diambil oleh pihak Kerajaan Negeri Terengganu bagi memastikan semua rakyat di negeri bertuah ini sihat disamping persekitarannya yang bersih. Negeri Bersih Rakyat Sihat. Menyelusuri bait kata “Negeri Bersih, Rakyat Sihat” pelbagai perspektif mahupun lontaran idea dapat kita berikan. Hasrat murni pihak kerjaan negeri dibawa…

Pelukis Jalanan

Tajuk:Pelukis Jalanan
Penulis:Teme Abdullah
Penerbit: IMAN Publications
Genre: Perkongsian Pengalaman, travelog serta motivasi.

Sinopsis dari buku:

Kisah si pelukis jalanan.
-Dapat biasiswa ke luar negara
-Terkandas di A-Level
-Sambung belajar di UK dengan biaya sendiri
-Kerja di fast food restaurant untuk servive
-Bank account balance = 0.00
-Ditikam belakang oleh rakan sekelas
-Sebulan makan nasi+telur+garam
-Mula melukis di jalanan
-Lukisan mula menempah nama di Instagram
-Dikenali sebagai Teme, si Pelukis Jalanan

***
"Jika diberi peluang berpatah balik masa, perbetulkan semuanya, mengelak kegagalan berlaku, dan hidup dengan selesa, aku akan memilih untuk tidak lakukannya. Kerana pengalaman inilah anugerah bernilai Allah kepada aku." -Teme Abdullah

Ulasan:

Teme. Apakah itu? Nama yang pada mulanya amat janggal bagi aku namun setelah membelek mukabuku (facebook) milik beliau, aku kagum dengan lukisan-lukisan beliau. Unik dan cantik. Ketika di Mosko lagi aku menyimpan hasrat untuk mendapatkan …