Skip to main content

kelas bahasa rusia kali pertama...

assalamualaikum wrb..

apa khbr? harap2 sihat lar yepp... 
hari ni, bermulalah satu sejarah dalam hidup sy. first tme nk bljr bhs rusia. mula2 rase excited sgt sbb ye lar, dpt ilmu baru... pagi td bgun lwt lar jugak. planning awal nk puase sunat rejab, tp terpaksa x puase bcoz x sempat nk bgun sahur... insyaAllah esk lar puasa...

uish... berbalik kepada topik asal, kelas bahasa rusia. kelas start pkul 8.30 pg.. perghhh.. awalnye. pastu habis pkul 12.30tgh hri. ptg pulak start pkul 4 hingg 6.... memang menggugat keimanan lar.. huhu... hahaha... lecturer y mngajar kiteorg namenye madam elena... tp spatutnya kami dpecahkan kpd 2 grup. memandangkan lecturer sorng lagi ada mslh, kami kene bljr dlm satu grup y besar... 

pembelajaran kami y pertama adlh tentang alphabet, numbers,... n vocab... n ad lar sikit2 struktur ayat. mau x terbelit lidah nak sebut perkataan rusia ni. ye lar. memang totally different dri segi tulisan n bunyi... but, biase lar. bru first day. tu pun dah dikire ok.. muahaha..
kelas bahasa rusia bersama madam elena dan suaminya, mr michael
hurm... hari ni jugak dah sminggu sy meninggalkan puncak alam. rndu tu ad lar jugak.. huhu.. cam ne ea kwn2 kat sane. hopefully, they alwys in happy.... n still hve a big laugh... hahaha...

ok.. beress... nk tdur plak. ye lar. suara dah hilang duk hafal perkataan. badan n otak pon letih. esk ada lg kelas bhs rusia. sme mcm jdual hari ni. moge2 sy dpt bljr dgn baek n bleh speak russia fluently.

okeyh..
assalamualaikum...

Comments

Popular posts from this blog

teks syarahan: kemantapan akidah melahirkan modal insan cemerlang

Bismillahirrahmanirrahim… ( Selawat ) Ribuan terima kasih saudara/saudari pengerusi majlis. Barisan panel hakim yang sentiasa tegak berpaksikan kebenaran, Serta muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah sekalian. Assalamualaikum wrb
Kemantapan akidah melahirkan modal insan cemerlang, wahana hebat, tajuk syarahan saya pada hari ini. Sebelum kata demi kata disusun rapi, sebelum ayat demi ayat dilontarkan, izinkan saya melakukan sedikit pendefinisian tajuk ideologi saya ini. Kemantapan boleh diistilahkan sebagai keadaan yang mantap atau stabil. Manakala akidah beerti kepercayaan dan keyakinan yang betul serta sahih yang bertapak di dasar hati tentang Allah dan Rasul. Seterusnya istilah melahirkan boleh ditafsir sebagai mengadakan atau mewujudkan. Frasa modal insan membawa erti modal yang ada pada seseorang insan, seperti ilmu pengetahuan, dan kekuatan mental, fizikal serta rohani. manakala Cemerlang pula menurut kamus dewan membawa maksud menyerlah atau menonjol. Konklusinya, kemantapan akida…

esei: negeri bersih, rakyat sihat

Hadis baginda Rasulullah s.a.w. bermaksud, amat jelas kepada kita semua. Ia secara langsung menekankan tentang peri pentingnya kebersihan itu dalam kehidupan seorang muslim dengan meletakannya sebagai sebahagian daripada imannya. (riwayat Ahmad, Muslim, al-Tirmidhi dan Ibn Majah)
Potongan hadis di atas jelas menggambarkan bahawa agama Islam amat menekankan aspek kebersihan. Malah, semua agama di dunia ini juga amat menekankan aspek kebersihan dalam kehidupan beragama. Ini jelas menunjukkan bahawa kebersihan amat penting dalam kehidupan seharian kerana kebersihan merupakan pemangkin kepada kesihatan manusia. Bertunjangkan kepada perkara tersebut, langkah sederap telah diambil oleh pihak Kerajaan Negeri Terengganu bagi memastikan semua rakyat di negeri bertuah ini sihat disamping persekitarannya yang bersih. Negeri Bersih Rakyat Sihat. Menyelusuri bait kata “Negeri Bersih, Rakyat Sihat” pelbagai perspektif mahupun lontaran idea dapat kita berikan. Hasrat murni pihak kerjaan negeri dibawa…

Pelukis Jalanan

Tajuk:Pelukis Jalanan
Penulis:Teme Abdullah
Penerbit: IMAN Publications
Genre: Perkongsian Pengalaman, travelog serta motivasi.

Sinopsis dari buku:

Kisah si pelukis jalanan.
-Dapat biasiswa ke luar negara
-Terkandas di A-Level
-Sambung belajar di UK dengan biaya sendiri
-Kerja di fast food restaurant untuk servive
-Bank account balance = 0.00
-Ditikam belakang oleh rakan sekelas
-Sebulan makan nasi+telur+garam
-Mula melukis di jalanan
-Lukisan mula menempah nama di Instagram
-Dikenali sebagai Teme, si Pelukis Jalanan

***
"Jika diberi peluang berpatah balik masa, perbetulkan semuanya, mengelak kegagalan berlaku, dan hidup dengan selesa, aku akan memilih untuk tidak lakukannya. Kerana pengalaman inilah anugerah bernilai Allah kepada aku." -Teme Abdullah

Ulasan:

Teme. Apakah itu? Nama yang pada mulanya amat janggal bagi aku namun setelah membelek mukabuku (facebook) milik beliau, aku kagum dengan lukisan-lukisan beliau. Unik dan cantik. Ketika di Mosko lagi aku menyimpan hasrat untuk mendapatkan …