Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2012

kita Islam atau kita islam?

assalamualaikum wrh...


kalau dalam post aku sebelum ni, ( link ) aku ada sembang tentang mengenali Tuhan yang menciptakan kita kan? so, kali ni aku nak curik mase korang untuk baca artikel aku tentang 'siapa kita?' pulak.... huhu...


siapa kita?
 atau
faham tak? apa bezanya soalan itu? huhu.... ok, jom kite relaks2 n lepak2 dulu. jangan gaduh2 utk fikirkan jawapan tu. jom kite kaji same2 ye....


ok, kita tengok yang pertama tu. "kita Islam". korang perasan tak yang huruf "I" bagi perkataan Islam itu adalah huruf besar? 
so, kalau ikot dari seki hukum tatabahasa yang korang belajar kat sekolah tu, perkataan yang huruf besar maksudnye KATA NAMA kan? setuju? beres... kalau korang dah stuju, kite proceed utk next sentence tu...
kalau korang perasan gak, yang ni "i" bagi "islam" tu huruf kecil kan? jadi mengikut kitab keturunan nenek moyang tatabahasa melayu, huruf kecil untuk KATA KERJA n lain2 la.. ok, beres kan? baik... dah jelas. so, meh kita…

nota cinta = 39:70

capaian: tafsir surah az zumar ayat 70, Allah maha mengetahu, balasan, 

nota cinta = 41:51

capaian: sindiran Allah, berdoa ketika susah, masa senang lupa Allah, fussilat, lupa diri, kesusahan, berdoa,

sejauh mana kita mengenali Dia?

assalamualaikum wrh....

apa khabar? lame la aku tak menjenguk blog kesayangan ye.. al maklumlah, tuan tanah ni sibuk sikit... dengan exam nye tak putus-putus, task, assignment, dan tanggungjawab yang lain... tapi, alhamdulillah, masih diberi kesempatan oleh Allah untuk menaip dan berkongsi sedikit sebanyak dengan korang semua...
kata orang:
"tak kenal maka tak CINTA"
betul tak? mana mungkin kita nak Cinta sedangkan kita tak kenal pun Dia kan.. so, untuk entry kali ni, aku pun nak ajak korang semua bersama-sama dengan aku untuk mengenali Dia... kita insha Allah boleh mengenali Dia melalui nama-nama-Nya yang cukup indah. nama yang tiada dapat mengatasinya... amacam? dah sedia atau belum... ok, jom kenal nama-nama indah-Nya!


01Ar-Rahman -Yang Maha Pemurah
02Ar -Rahim -Yang Maha Mengasihi
03Al-Malik -Yang Maha Menguasai
04Al -Quddus -Yang Maha Suci
05Al- Sallam -Yang Maha Selamat Sejahtera 06Al-Mu'min -Yang Maha Melimpahkan Keamanan 07Al-Muhaimin-Yang Maha Pengawal serta Pengawas …

bukan keranamu tetapi kerana Dia

assalamualaikum...

kadang kala diri ini lemah, termakan akan godaan syaitan yang sangat licik. dia (syaitan) menyelinap masuk kedalam hati kita tanpa kita sedari dan menjadikan kita terleka. dari sudut luarannya, memang sesuatu perbuatan itu tampak baik, namun itulah permainan syaitan laknatullah. mereka sengaja menggoda hati ini supaya kita terpengaruh akan sesuatu perkara  itu. nauzubillah.....


ya Allah,
sedarkanlah aku... aku tahu, aku telah silap. aku terpengaruh dek bisikan manis musuh utamaku. mereka telah menawan diri ku ini... bagilah aku kekuatan, untuk menghunus senjata keimanan kepada musuh ku itu, ya Allah...

ya Rabb,
bagaimana perlu aku ungkap pada si dia? adakah dia akan memahami perkara ini? mungkin dia memahami.. mungkin juga dia keliru dan masih lagi tidak mengerti...

ya Rahim,
dengan rahmat kasih sayang-Mu, Engkau kasihlah kami ya Allah. usahlah Engkau biarkan kami lemas dalam dosa yang sangat halus... dosa yang kami sendiri pun tidak menyedarinya... kami leka ya Al…