Skip to main content

melangkah semester ke-2

assalamualaikum wrb...
apa khabar? harap sihat blake (semua)  la ye... huhu... insha Allah.


emm... entry ni x panjang kot. jangan risau ye. just nak bagitau yang aku akan start the new SEM! huhu... harap sem ke-2 ni lebih elok la.. insha Allah. ni bermakna, lagi 5 bulan aku nak balik malaysia!! yuppy!!!! hepi sangat2.. haha.. dah rindu tanah air ni... emm.. x sabar nak habiskan sem ni... insha Allah evrthing gonna be ok! nak tau ape subjek utk next sem ni, haa.... take a look!


1. Anatomy
2. Bio organic chemistry
3. Physical Education
4. Psychology & pedagogy

5. Biology
6. Bio polymer chemistry
7. Histology, embryology, and cytology
8. Medical history
9. Medical informatics
10. The basis of medical translation
11. Latin Language
12. Russian Language
13. Jurisprudence (perundangan)



amacam? menarik tak? huhu.. aku pon no comment mengenai subjek ni. ape pom, kite wait and see je la nanti.. kikiki.... sabo yep.. pastu, mungkin blog ini akan kembali sunyi sebab tak banyak entry. tapi tak pe. insha Allah, klu ada masa dan idea, ada la jodoh kite nanti yep.. kikiki...

ini dia jadual untuk 2nd sem aku! fuhhh!
p/s: ya Allah, permudahkanlah segala urusan aku serta sahabat-sahabat yang lain. letakkanlah perjuangan kami dalam menuntut ilmu ini sebagai satu ibadah yang mana mampu membantu kami memasuki syurga firadaus Mu, Ya Allah.. amin...

ok lah. need to go! assalamualaikum wrb... see you!

SALAM SERIBU KALI SAYANG DARI BUMI MOSCOW!



jom like fan page FB  : 

Comments

Popular posts from this blog

teks syarahan: kemantapan akidah melahirkan modal insan cemerlang

Bismillahirrahmanirrahim… ( Selawat ) Ribuan terima kasih saudara/saudari pengerusi majlis. Barisan panel hakim yang sentiasa tegak berpaksikan kebenaran, Serta muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah sekalian. Assalamualaikum wrb
Kemantapan akidah melahirkan modal insan cemerlang, wahana hebat, tajuk syarahan saya pada hari ini. Sebelum kata demi kata disusun rapi, sebelum ayat demi ayat dilontarkan, izinkan saya melakukan sedikit pendefinisian tajuk ideologi saya ini. Kemantapan boleh diistilahkan sebagai keadaan yang mantap atau stabil. Manakala akidah beerti kepercayaan dan keyakinan yang betul serta sahih yang bertapak di dasar hati tentang Allah dan Rasul. Seterusnya istilah melahirkan boleh ditafsir sebagai mengadakan atau mewujudkan. Frasa modal insan membawa erti modal yang ada pada seseorang insan, seperti ilmu pengetahuan, dan kekuatan mental, fizikal serta rohani. manakala Cemerlang pula menurut kamus dewan membawa maksud menyerlah atau menonjol. Konklusinya, kemantapan akida…

esei: negeri bersih, rakyat sihat

Hadis baginda Rasulullah s.a.w. bermaksud, amat jelas kepada kita semua. Ia secara langsung menekankan tentang peri pentingnya kebersihan itu dalam kehidupan seorang muslim dengan meletakannya sebagai sebahagian daripada imannya. (riwayat Ahmad, Muslim, al-Tirmidhi dan Ibn Majah)
Potongan hadis di atas jelas menggambarkan bahawa agama Islam amat menekankan aspek kebersihan. Malah, semua agama di dunia ini juga amat menekankan aspek kebersihan dalam kehidupan beragama. Ini jelas menunjukkan bahawa kebersihan amat penting dalam kehidupan seharian kerana kebersihan merupakan pemangkin kepada kesihatan manusia. Bertunjangkan kepada perkara tersebut, langkah sederap telah diambil oleh pihak Kerajaan Negeri Terengganu bagi memastikan semua rakyat di negeri bertuah ini sihat disamping persekitarannya yang bersih. Negeri Bersih Rakyat Sihat. Menyelusuri bait kata “Negeri Bersih, Rakyat Sihat” pelbagai perspektif mahupun lontaran idea dapat kita berikan. Hasrat murni pihak kerjaan negeri dibawa…

Pelukis Jalanan

Tajuk:Pelukis Jalanan
Penulis:Teme Abdullah
Penerbit: IMAN Publications
Genre: Perkongsian Pengalaman, travelog serta motivasi.

Sinopsis dari buku:

Kisah si pelukis jalanan.
-Dapat biasiswa ke luar negara
-Terkandas di A-Level
-Sambung belajar di UK dengan biaya sendiri
-Kerja di fast food restaurant untuk servive
-Bank account balance = 0.00
-Ditikam belakang oleh rakan sekelas
-Sebulan makan nasi+telur+garam
-Mula melukis di jalanan
-Lukisan mula menempah nama di Instagram
-Dikenali sebagai Teme, si Pelukis Jalanan

***
"Jika diberi peluang berpatah balik masa, perbetulkan semuanya, mengelak kegagalan berlaku, dan hidup dengan selesa, aku akan memilih untuk tidak lakukannya. Kerana pengalaman inilah anugerah bernilai Allah kepada aku." -Teme Abdullah

Ulasan:

Teme. Apakah itu? Nama yang pada mulanya amat janggal bagi aku namun setelah membelek mukabuku (facebook) milik beliau, aku kagum dengan lukisan-lukisan beliau. Unik dan cantik. Ketika di Mosko lagi aku menyimpan hasrat untuk mendapatkan …