Skip to main content

perlukah aku peduli?

"pada khamis lalu umat islam di seluruh dunia bergembira menyambut kedatangan tahun baru hijrah 1434h dengan penuh rasa kenikmatan serta kesyukuran. namun, lain pula ceritanya di Gaza. ketika masukknya tahun baharu hijrah, pihak Zionis telah menyerang Gaza dan ramai nyawa yang telah terbunuh. terutamanya kanak-kanak, wanita dan warga emas. serangan keatas Gaza sehingga kini masih lagi berlarutan...."

pedulikah kita??

hurm... mungkin ada sebahagian daripada kita yang tak tahu pun peristiwa ini. atau mungkin ramai yang sudah mengetahuinya. kan? alhamdulillah dan taniah yang telah tahu kerana anda adalah seorang yang "cakna ummah". *tepuk tangan kuat2... hehe. yang masih lagi binggung tu, wake up la.. jgn duk mengelamun je ye.

Allahu robbi. sedih. setiap kali ingin diperkatakan mengenai isu Gaza yang sehingga kini masih buntu untuk mendapatkan keamanan. setiap hari, ada sahaja insan yang akan gugur syahid dek kerana kezaliman Zionis laknatullah. mereka bertindak tanpa rasa belas kasihan sebagai seorang manusia. Gaza, bumi suci. bumi yang wangi disirami dengan darah para syuhadah.

 sedikit gambar yang aku nak tampal kat post ni. smoge ianya mampu membuatkan kita sedar dan insaf....







gambar2 ni aku ambik dari page : Activist around the world for Palestine.


sedarkah kita bahawa bumi suci itu adalah satu amanah kita?

ya, amanah kepada seluruh umat islam. kerana disitulah terletaknya tempat ke-3 paling suci buat umat islam, masjidil Aqsa. banyak peristiwa berlaku di bumi bertuah ini, bumi kelahiran para nabi dan rasul. namun kita tidak mampu untuk ke sana, menjaga AMANAH itu. AMANAH itu telah dipikul oleh saudara kita disana dan apa yang hanya mampu kita sumbangkan adalah doa dan mungkin juga infaq kepada mereka. in shaa Allah.

tapi, adakah kita buat semua itu? kejamnya kita. doa pun tidak, ini kan pula untuk menginfaqkan harta kepada mereka. astarghfirullah... T_T


apakah usaha yang mampu kita lakukan?

1. doa dan terus berdoa. in shaa Allah tembakan doa sangat diperlukan agar mereka terus kuat dan bersemangat melawan Zionis laknatullah tu...

chat bersama saudara kita di sana
sumber dari page : Arena of Islam

2. qunut nazilah

qunut nazilah

3. boikot

jom boikot! faham dan hayati erti boikot ye.... sekurang-kurangnya kita ada usaha juga walaupun sikit. dok mati ehhh x mkn McD tu... hehe. 

sedikit pencerahan mengenai isu boikot




bukti depan mate tu brooo...

4. berubah diri demi islam.
 in shaa Allah, same2 kita berubah diri demi kebangkitan islam. 

The bitter reality of our Ummah:

“You stay up until 2:00am talking about liberating Palestine, but when it comes to fajr salah, our heroes are in bed… so how can we expect the help of Allah to come?”

-Sheikh Zahir Mahmood-

adusss.. terkeno! pedih... kan2? jom! mane mungkin doa kita akan terkabul jika kita tak solat dan tak ambil berat tentang amal ibadah kita. ayuh bro2 n sis2 sekalian. mulai hari ini kite bertekad untuk berubah demi mengubah.



harapan dan impian.

semoga PALESTIN mendapat KEMERDEKAAN dan ISLAM DIDAULATKAN.

#PRAYFORGAZA
wassalam.

Comments

Popular posts from this blog

teks syarahan: kemantapan akidah melahirkan modal insan cemerlang

Bismillahirrahmanirrahim… ( Selawat ) Ribuan terima kasih saudara/saudari pengerusi majlis. Barisan panel hakim yang sentiasa tegak berpaksikan kebenaran, Serta muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah sekalian. Assalamualaikum wrb
Kemantapan akidah melahirkan modal insan cemerlang, wahana hebat, tajuk syarahan saya pada hari ini. Sebelum kata demi kata disusun rapi, sebelum ayat demi ayat dilontarkan, izinkan saya melakukan sedikit pendefinisian tajuk ideologi saya ini. Kemantapan boleh diistilahkan sebagai keadaan yang mantap atau stabil. Manakala akidah beerti kepercayaan dan keyakinan yang betul serta sahih yang bertapak di dasar hati tentang Allah dan Rasul. Seterusnya istilah melahirkan boleh ditafsir sebagai mengadakan atau mewujudkan. Frasa modal insan membawa erti modal yang ada pada seseorang insan, seperti ilmu pengetahuan, dan kekuatan mental, fizikal serta rohani. manakala Cemerlang pula menurut kamus dewan membawa maksud menyerlah atau menonjol. Konklusinya, kemantapan akida…

esei: negeri bersih, rakyat sihat

Hadis baginda Rasulullah s.a.w. bermaksud, amat jelas kepada kita semua. Ia secara langsung menekankan tentang peri pentingnya kebersihan itu dalam kehidupan seorang muslim dengan meletakannya sebagai sebahagian daripada imannya. (riwayat Ahmad, Muslim, al-Tirmidhi dan Ibn Majah)
Potongan hadis di atas jelas menggambarkan bahawa agama Islam amat menekankan aspek kebersihan. Malah, semua agama di dunia ini juga amat menekankan aspek kebersihan dalam kehidupan beragama. Ini jelas menunjukkan bahawa kebersihan amat penting dalam kehidupan seharian kerana kebersihan merupakan pemangkin kepada kesihatan manusia. Bertunjangkan kepada perkara tersebut, langkah sederap telah diambil oleh pihak Kerajaan Negeri Terengganu bagi memastikan semua rakyat di negeri bertuah ini sihat disamping persekitarannya yang bersih. Negeri Bersih Rakyat Sihat. Menyelusuri bait kata “Negeri Bersih, Rakyat Sihat” pelbagai perspektif mahupun lontaran idea dapat kita berikan. Hasrat murni pihak kerjaan negeri dibawa…

Pelukis Jalanan

Tajuk:Pelukis Jalanan
Penulis:Teme Abdullah
Penerbit: IMAN Publications
Genre: Perkongsian Pengalaman, travelog serta motivasi.

Sinopsis dari buku:

Kisah si pelukis jalanan.
-Dapat biasiswa ke luar negara
-Terkandas di A-Level
-Sambung belajar di UK dengan biaya sendiri
-Kerja di fast food restaurant untuk servive
-Bank account balance = 0.00
-Ditikam belakang oleh rakan sekelas
-Sebulan makan nasi+telur+garam
-Mula melukis di jalanan
-Lukisan mula menempah nama di Instagram
-Dikenali sebagai Teme, si Pelukis Jalanan

***
"Jika diberi peluang berpatah balik masa, perbetulkan semuanya, mengelak kegagalan berlaku, dan hidup dengan selesa, aku akan memilih untuk tidak lakukannya. Kerana pengalaman inilah anugerah bernilai Allah kepada aku." -Teme Abdullah

Ulasan:

Teme. Apakah itu? Nama yang pada mulanya amat janggal bagi aku namun setelah membelek mukabuku (facebook) milik beliau, aku kagum dengan lukisan-lukisan beliau. Unik dan cantik. Ketika di Mosko lagi aku menyimpan hasrat untuk mendapatkan …