Skip to main content

azam dan keazaman


assalamualaikum bro! ape habaq? harap2 sihat la naa..

fuhh.. sedar tak sedar kita dah di penghujung tahun hijrah. cepatnya masa berlalu... opsss, ade ke yang tak tahu yang kita dah nak masuk tahun baru ni? aishhh brader. mai sini nak habaq, kita skrg ni nak masuk tahun baru Islam, 1434H. ok? alhamdulillah.

apa biasanya org buat ye kalau nak masuk tahun baru ni? emm.. kereta baru? rumah baru? isteri baru? aishhhh... bukan2... "azam tahun baru!" haa.. itulah yang kami cari, taniah2. tp, macam mane dengan azam tahun lalu? dah settle atau.... atau..... (malu nk ckp). hehe. tak pe. aku memahami.

list tahun lepas dah settle?

sesiapa yang nak tanamkan azam baru, silakan. dlm list azam kita tu, jgn lupa azamkan juga untuk perkara2 yang mampu membawa sy, kamoo, brader2 dan sisters2 ke sorga. insha Allah. kepada yang berazam untuk "berHIJRAH", ayuh teruskan! taniah, anda adalah manusia hebat yang dipilih oleh Allah untuk berHIJRAH. tanamkanlah tekad untuk berHIJRAH menjadi seorang hamba Allah yang lebih baik. insha Allah. beb! ingat tu. tanamkan azam, bulatkan niat dan... pecuttttttt. hehe.

sumbangan: enche google

insha Allah. dengan roh "hijrah" dan bulan muharam ini, sama-samalah kita
semaikan azam sematkan tekad
siramilah ia dengan iman
bajailah ia dengan doa
sinarilah ia dengan kesungguhan
insha Allah, semoga kita dapat menuai hasilnya yang banyak kelak.... amennn...

 dan jgn lupe ye... doa akhir dan awal tahun.. ^_^

doa akhir tahun

doa awal tahun



wassalam. 








Comments

Popular posts from this blog

teks syarahan: kemantapan akidah melahirkan modal insan cemerlang

Bismillahirrahmanirrahim… ( Selawat ) Ribuan terima kasih saudara/saudari pengerusi majlis. Barisan panel hakim yang sentiasa tegak berpaksikan kebenaran, Serta muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah sekalian. Assalamualaikum wrb
Kemantapan akidah melahirkan modal insan cemerlang, wahana hebat, tajuk syarahan saya pada hari ini. Sebelum kata demi kata disusun rapi, sebelum ayat demi ayat dilontarkan, izinkan saya melakukan sedikit pendefinisian tajuk ideologi saya ini. Kemantapan boleh diistilahkan sebagai keadaan yang mantap atau stabil. Manakala akidah beerti kepercayaan dan keyakinan yang betul serta sahih yang bertapak di dasar hati tentang Allah dan Rasul. Seterusnya istilah melahirkan boleh ditafsir sebagai mengadakan atau mewujudkan. Frasa modal insan membawa erti modal yang ada pada seseorang insan, seperti ilmu pengetahuan, dan kekuatan mental, fizikal serta rohani. manakala Cemerlang pula menurut kamus dewan membawa maksud menyerlah atau menonjol. Konklusinya, kemantapan akida…

esei: negeri bersih, rakyat sihat

Hadis baginda Rasulullah s.a.w. bermaksud, amat jelas kepada kita semua. Ia secara langsung menekankan tentang peri pentingnya kebersihan itu dalam kehidupan seorang muslim dengan meletakannya sebagai sebahagian daripada imannya. (riwayat Ahmad, Muslim, al-Tirmidhi dan Ibn Majah)
Potongan hadis di atas jelas menggambarkan bahawa agama Islam amat menekankan aspek kebersihan. Malah, semua agama di dunia ini juga amat menekankan aspek kebersihan dalam kehidupan beragama. Ini jelas menunjukkan bahawa kebersihan amat penting dalam kehidupan seharian kerana kebersihan merupakan pemangkin kepada kesihatan manusia. Bertunjangkan kepada perkara tersebut, langkah sederap telah diambil oleh pihak Kerajaan Negeri Terengganu bagi memastikan semua rakyat di negeri bertuah ini sihat disamping persekitarannya yang bersih. Negeri Bersih Rakyat Sihat. Menyelusuri bait kata “Negeri Bersih, Rakyat Sihat” pelbagai perspektif mahupun lontaran idea dapat kita berikan. Hasrat murni pihak kerjaan negeri dibawa…

Pelukis Jalanan

Tajuk:Pelukis Jalanan
Penulis:Teme Abdullah
Penerbit: IMAN Publications
Genre: Perkongsian Pengalaman, travelog serta motivasi.

Sinopsis dari buku:

Kisah si pelukis jalanan.
-Dapat biasiswa ke luar negara
-Terkandas di A-Level
-Sambung belajar di UK dengan biaya sendiri
-Kerja di fast food restaurant untuk servive
-Bank account balance = 0.00
-Ditikam belakang oleh rakan sekelas
-Sebulan makan nasi+telur+garam
-Mula melukis di jalanan
-Lukisan mula menempah nama di Instagram
-Dikenali sebagai Teme, si Pelukis Jalanan

***
"Jika diberi peluang berpatah balik masa, perbetulkan semuanya, mengelak kegagalan berlaku, dan hidup dengan selesa, aku akan memilih untuk tidak lakukannya. Kerana pengalaman inilah anugerah bernilai Allah kepada aku." -Teme Abdullah

Ulasan:

Teme. Apakah itu? Nama yang pada mulanya amat janggal bagi aku namun setelah membelek mukabuku (facebook) milik beliau, aku kagum dengan lukisan-lukisan beliau. Unik dan cantik. Ketika di Mosko lagi aku menyimpan hasrat untuk mendapatkan …