Skip to main content

sejauh mana kita mengenali Dia?

assalamualaikum wrh....

apa khabar? lame la aku tak menjenguk blog kesayangan ye.. al maklumlah, tuan tanah ni sibuk sikit... dengan exam nye tak putus-putus, task, assignment, dan tanggungjawab yang lain... tapi, alhamdulillah, masih diberi kesempatan oleh Allah untuk menaip dan berkongsi sedikit sebanyak dengan korang semua...
kata orang:
"tak kenal maka tak CINTA"

betul tak? mana mungkin kita nak Cinta sedangkan kita tak kenal pun Dia kan.. so, untuk entry kali ni, aku pun nak ajak korang semua bersama-sama dengan aku untuk mengenali Dia... kita insha Allah boleh mengenali Dia melalui nama-nama-Nya yang cukup indah. nama yang tiada dapat mengatasinya... amacam? dah sedia atau belum... ok, jom kenal nama-nama indah-Nya!


01Ar-Rahman -Yang Maha Pemurah
02Ar -Rahim -Yang Maha Mengasihi
03Al-Malik -Yang Maha Menguasai
04Al -Quddus -Yang Maha Suci
05Al- Sallam -Yang Maha Selamat Sejahtera
06Al-Mu'min -Yang Maha Melimpahkan Keamanan
07Al-Muhaimin-Yang Maha Pengawal serta Pengawas
08Al-Aziz -Yang Maha Berkuasa 
09Al-Jabbar -Yang Maha Kuat
10Al-Mutakabir -Yang Melengkapi Segala Ke Besarannya
11Al-Khaliq -Yang Maha Pencipta
12Al-Bari -Yang Maha Menjadikan
13Al-Musawwir -Yang Maha Pembentuk
1 Al-Ghaffar -Yang Maha Pengampun
1 Al-Qahhar -Yang Maha Perkasa 
16Al-Wahhab -Yang Maha Penganugerah
17 Al-Razzaq -Yang Maha Pemberi Rezeki
18 Al-Fattah -Yang Maha Pembuka 
19Al-'Alim -Yang Maha Mengetahui
20Al-Qabidh -Yang Maha Pengekang
21Al-Basit -Yang Maha Melimpah Nikmat
22Al-Khafidh -Yang Maha Perendah (Pengurang)
23Ar-Rafi' -Yang Maha Peninggi
24Al-Mu'izz -Yang Maha Mengasihi dan menghormati (Memuliakan)
25Al-Muzill -Yang Maha Menghina
26 As-Sami'-Yang Maha Mendengar
27Al-Basir -Yang Maha Melihat
28 Al-Hakam -Yang Maha Mengadili
29Al-'Adl -Yang Maha 'Adil
30Al-Latif -Yang Maha Lembut serta Halus
31Al-Khabir -Yang Maha Mengetahui
32Al-Halim -Yang Maha Penyabar
33Al-'Azim -Yang Maha Agung
34Al-Ghafur -Yang Maha Pengampun
35Asy-Syakur -Yang Maha Bersyukur
36Al-'Aliy -Yang Maha Tinggi serta Mulia
37Al-Kabir -Yang Maha Besar
38Al-Hafiz -Yang Maha Memelihara
39Al-Muqit -Yang Maha Menjaga
40Al-Hasib -Yang Maha Penghitung
41Al-Jalil -Yang Maha Besar serta Mulia
42Al-Karim -Yang Maha Pemurah
43Ar-Raqib -Yang Maha Waspada
44Al-Mujib -Yang Maha Pengkabul
45Al-Wasi' -Yang Maha Luas
46Al-Hakim -Yang Maha Bijaksana
47Al-Wadud -Yang Maha Penyayang
48Al-Majid -Yang Maha Mulia 
49Al-Ba'ith -Yang Maha Membangkitkan Semula
50Asy-Syahid -Yang Maha Menyaksi
51Al-Haqq-Yang Maha Benar
52Al-Wakil -Yang Maha Pentadbir
53Al-Qawiy -Yang Maha Kuat
54Al-Matin -Yang Maha Teguh
55Al-Waliy -Yang Maha Melindungi56
56Al-Hamid -Yang Maha Terpuji
57Al-Muhsi -Yang Maha Penghitung
58Al-Mubdi -Yang Maha Pencipta dari Asal
59Al-Mu'id -Yang Maha Mengembali serta Memulihkan
60Al-Muhyi -Yang Maha Menghidupkan
61Al-Mumit -Yang Mematikan Copy From FADC62
62Al-Hayy -Yang Senantiasa Hidup
63Al-Qayyum -Yang Hidup serta Berdiri Sendiri
64Al-Wajid -Yang Maha Penemu
65Al-Majid -Yang Maha Mulia
66Al-Wahid -Yang Maha Esa
67Al-Ahad -Yang Tunggal
68As-Samad -Yang Menjadi Tumpuan
69Al-Qadir -Yang Maha Berupaya
70Al-Muqtadir -Yang Maha Berkuasa
71Al-Muqaddim -Yang Maha Menyegera
72Al-Mu'akhkhir -Yang Maha Penangguh
73Al-Awwal -Yang Pertama 74Al-Akhir -Yang Akhir
75Az-Zahir -Yang Zahir
76Al-Batin -Yang Batin 
77Al-Wali -Yang Wali / Yang Memerintah
78Al-Muta'ali -Yang Maha Tinggi serta Mulia
79Al-Barr -Yang banyak membuat kebajikan
80At-Tawwab -Yang Menerima Taubat
81Al-Muntaqim -Yang Menghukum (mereka yang bersalah)
82Al-'Afuw -Yang Maha Pengampun
83Ar-Ra'uf -Yang Maha Pengasih serta Penyayang
84Malik-ul-Mulk -Pemilik Kedaulatan Yang Kekal
85Dzul-Jalal-Wal-Ikram -Yang Mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan
86Al-Muqsit -Yang Maha Saksama 
88-Al-Ghaniy -Yang Maha Kaya serta Serba Lengkap
89Al-Mughni -Yang Maha Mengkayakan dan Memakmurkan
90Al-Mani' -Yang Maha Pencegah
91 Al-Darr -Yang Mendatangkan Mudharat
92Al-Nafi' -Yang Memberi Manfaat
93Al-Nur -Yang bercahaya
94Al-Hadi -Yang Memimpin dan Memberi Pertunjuk
95Al-Badi' -Yang Maha Pencipta Yang Tiada BandinganNya
96Al-Baqi -Yang Maha Kekal
97Al-Warith -Yang Maha Mewarisi
98Ar-Rasyid -Yang Memimpin (Ke arah Kebenaran)
99As-Sabur -Yang Maha Penyabar

sumber: http://buatmuwanita.blogspot.





amacam bro? dah kenal dah Dia tu? so, lepas kenal nak buat ape ea?
of coz lah kite kene CINTA pulak! insha Allah, dengan kita mengenali Dia itu, akan bertambah Cinta kita kepada-Nya ye.. ameennn.. ok.. adioss!

assalamualaikum wrh...

p/s: Bersih 3.0????? =_="

Comments

Popular posts from this blog

teks syarahan: kemantapan akidah melahirkan modal insan cemerlang

Bismillahirrahmanirrahim… ( Selawat ) Ribuan terima kasih saudara/saudari pengerusi majlis. Barisan panel hakim yang sentiasa tegak berpaksikan kebenaran, Serta muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah sekalian. Assalamualaikum wrb
Kemantapan akidah melahirkan modal insan cemerlang, wahana hebat, tajuk syarahan saya pada hari ini. Sebelum kata demi kata disusun rapi, sebelum ayat demi ayat dilontarkan, izinkan saya melakukan sedikit pendefinisian tajuk ideologi saya ini. Kemantapan boleh diistilahkan sebagai keadaan yang mantap atau stabil. Manakala akidah beerti kepercayaan dan keyakinan yang betul serta sahih yang bertapak di dasar hati tentang Allah dan Rasul. Seterusnya istilah melahirkan boleh ditafsir sebagai mengadakan atau mewujudkan. Frasa modal insan membawa erti modal yang ada pada seseorang insan, seperti ilmu pengetahuan, dan kekuatan mental, fizikal serta rohani. manakala Cemerlang pula menurut kamus dewan membawa maksud menyerlah atau menonjol. Konklusinya, kemantapan akida…

esei: negeri bersih, rakyat sihat

Hadis baginda Rasulullah s.a.w. bermaksud, amat jelas kepada kita semua. Ia secara langsung menekankan tentang peri pentingnya kebersihan itu dalam kehidupan seorang muslim dengan meletakannya sebagai sebahagian daripada imannya. (riwayat Ahmad, Muslim, al-Tirmidhi dan Ibn Majah)
Potongan hadis di atas jelas menggambarkan bahawa agama Islam amat menekankan aspek kebersihan. Malah, semua agama di dunia ini juga amat menekankan aspek kebersihan dalam kehidupan beragama. Ini jelas menunjukkan bahawa kebersihan amat penting dalam kehidupan seharian kerana kebersihan merupakan pemangkin kepada kesihatan manusia. Bertunjangkan kepada perkara tersebut, langkah sederap telah diambil oleh pihak Kerajaan Negeri Terengganu bagi memastikan semua rakyat di negeri bertuah ini sihat disamping persekitarannya yang bersih. Negeri Bersih Rakyat Sihat. Menyelusuri bait kata “Negeri Bersih, Rakyat Sihat” pelbagai perspektif mahupun lontaran idea dapat kita berikan. Hasrat murni pihak kerjaan negeri dibawa…

Pelukis Jalanan

Tajuk:Pelukis Jalanan
Penulis:Teme Abdullah
Penerbit: IMAN Publications
Genre: Perkongsian Pengalaman, travelog serta motivasi.

Sinopsis dari buku:

Kisah si pelukis jalanan.
-Dapat biasiswa ke luar negara
-Terkandas di A-Level
-Sambung belajar di UK dengan biaya sendiri
-Kerja di fast food restaurant untuk servive
-Bank account balance = 0.00
-Ditikam belakang oleh rakan sekelas
-Sebulan makan nasi+telur+garam
-Mula melukis di jalanan
-Lukisan mula menempah nama di Instagram
-Dikenali sebagai Teme, si Pelukis Jalanan

***
"Jika diberi peluang berpatah balik masa, perbetulkan semuanya, mengelak kegagalan berlaku, dan hidup dengan selesa, aku akan memilih untuk tidak lakukannya. Kerana pengalaman inilah anugerah bernilai Allah kepada aku." -Teme Abdullah

Ulasan:

Teme. Apakah itu? Nama yang pada mulanya amat janggal bagi aku namun setelah membelek mukabuku (facebook) milik beliau, aku kagum dengan lukisan-lukisan beliau. Unik dan cantik. Ketika di Mosko lagi aku menyimpan hasrat untuk mendapatkan …